När fönstren börjar bli slitna och det är dags för renovering, kan det även vara läge att titta på persiennernas skick. Vanligtvis är persiennernas svagaste punkt dess linor och snören, som kan ha blivit slitna och fått persiennen att bli ojämn eller kärva, eller fått det klassiska problemet att de inte vill åka hela vägen ner. Detta i sin tur gör att man drar och sliter i snörena, vilket ytterligare ökar slitaget och dessutom skadar lamellerna, och det dröjer inte länge innan persiennen är så skadad att den behöver bytas ut.
Persiennmontör
När vi tar oss an fönsterrenoveringar hjälper vid dig gärna att komma i kontakt med en erfaren persiennmontör, som kan byta ut persiennerna. När det handlar om gamla fönster gäller det att vara extra försiktig när man ska montera persienner. Ofta kan det vara så med gamla fönster att de har en annan standard än persienner vanligtvis är tillverkade för, och det kan till exempel behöva borras nya hål. Som alltid när man har med gamla snickerier att göra krävs då att man går noggrant till väga och kan sin sak.
"Att byta persienner när du renoverar dina fönster är ett smart sätt att slå två flugor i en smäll"
Handlar det om att sätta in persienner i fönster som tidigare inte haft några kan en persiennmontör så klart också hjälpa dig. Det är dock viktigt att kontrollera att det går att sätta in en persienn mellan rutorna. På till exempel spröjsade fönster kan utrymmet ibland vara för litet. Då får man ta ställning till om man vill ha persienner på utsidan eller på insidan i stället.
Klassisk persienn
Den klassiska persiennen är fortfarande den vanligaste typen i svenska hem och består av aluminiumlameller som vinklas för att skydda mot insyn, ljusinsläpp och värme. Beroende på om persiennen är mörk eller ljus absorberar eller reflekterar persiennen ljuset på olika sätt. En vanlig typ av persienn är den svartvita, som är ljus på utsidan och svart på insidan. En vanlig persienn är ”lagom” bra på att skydda mot ljus och värme en solig dag. Vill man ha mer extrem mörkläggning kan persiennen kombineras med exempelvis en rullgardin eller mörkläggande persienner i sovrummet.
Mörkläggande persienner
Mörkläggande, eller täta persienner, är designade för att stänga ute så mycket ljus som möjligt. De täcker en större del av fönsterytan, hela vägen ut, och är oftast gjorda i ljusavvisande tät polyester. Denna typ av persienn har en stor inverkan på fönstrets utseende och kanske inte är att rekommendera vid en renovering av ett gammalt fönster, men i sovrummet kan den faktiskt ha en rogivande och dämpande funktion och framför allt garantera att man kan sova längre om morgnarna.
Träpersienn
Träpersienner ger ett rustikt och ombonat intryck och kan passa mycket bra till ett äldre fönster. En träpersienn får man inte plats med mellan fönsterrutorna utan de hänger vanligtvis innanför och hindrar ljuset från att komma in. Dock är de inte lika effektiva på att hindra värme från att komma in. Generellt kan sägas om värmeinsläpp att utanpåsittande solskydd som markiser skyddar bättre mot värme. Dock ger träpersiennerna ett speciellt ljus som verkligen gör hemmet till en levande plats.
Stor variation
Naturligtvis finns det en enorm mängd variationer i modeller och även färger när det gäller persienner. Vill du veta mer om hur du kan byta ut dina gamla persienner i samband med en fönsterrenovering och även få tips på vilken typ av persienn du ska välja sätter vi dig gärna i kontakt med en persiennmontör när vi hjälper dig med en fönsterrenovering.
Andra inlägg
- Kan man laga sprickor i fönsterglas?
- Fönster till bastu
- Fönster som bullerskydd
- Ta hand om dina gamla fönster
- U-värde för fönster | Vad är det?
- Gardiner som håller kylan ute
- Fönsterventiler fyller en viktig funktion
- Upphandling vid fönsterrenovering
- Energieffektiva fönster
- Byta fönster i sekelskifteshus